Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

20 Πράγματα που Αξίζει να Ξέρουμε για την Μπύρα

1. Η πρώτη Μπύρα παρασκευαστικέ από τους Βαβυλώνιους. Ήταν μάλιστα τόσο σοβαροί για την μπύρα τους που αν παρασκεύαζες μια κακή “φουρνιά” η τιμωρία ήταν ο πνιγμός σε ένα βαρέλι της.

2. Η μπύρα είναι κατασκευασμένη κατά μεγάλο μέρος από νερό. Το νερό κάθε περιοχής όμως είναι κατάλληλο για διαφορετικό είδος μπύρας. Το σκληρό μεταλλικό νερό της περιοχής του Δουβλίνου για παράδειγμα είναι τέλειο για την παρασκευή αφροζύμωτης σκούρας μπύρας (πχ. Guinness).

3. Στο μεσαίωνα το καθαρό νερό ήταν δυσκολόβρετο, πολλοί προτιμούσαν να ξεδιψάσουν με μπύρα γιατί το αλκοόλ την έκανε ασφαλέστερη.

4. Το μπουκάλι της μπύρας φυλάγεται όρθιο. Μειώνει την οξείδωση και πιθανότητα “μόλυνσης ” από το πώμα

5. Το 1814 στο Λονδίνο ένα βαρέλι μπύρας εξερράγη αρχίζοντας αλυσιδωτή αντίδραση με 3500 άλλα και προκαλώντας παλιρροϊκό κύμα μπύρας στους δρόμους του Λονδίνου. Δύο σπίτια γκρεμίστηκαν και 9 έχασαν τη ζωή τους

6. Cenosillicaphobia ονομάζεται ο παθολογικός φόβος του άδειου ποτηριού!

7. Οι Βίκινγκ πίστευαν πως στην Βαλχάλα τους περίμενε ένα κατσίκι που έκανε μπύρα αντί γάλα.. σε ατέλειωτη προμήθεια.

8. Οι προσκυνητές στο “Mayflower” σταμάτησαν στον Πλύμουθ αντί να συνεχίσουν για Βιρτζίνια γιατί έμειναν από μπύρα

9. Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ κράτησε 13χρόνια 10μήνες 19 μέρες 17ώρες και 32.5λεπτά. Στην κατάργησή της ο Ρούσβελτ είπε: Νομίζω πως το τι χρειάζεται τώρα η Αμερική είναι ένα ποτό

10. Πώς παρασκευάζεται η μπύρα: Πρώτα ζυμωμένο κριθάρι αναμιγνύεται με ζεστό νερό, από αυτό στραγγίζεται ο ζύθος, βράζεται ο ζύθος με λυκίσκο και τελικά προσθέτεται μαγιά και αφήνεται να ζυμωθεί.

11. Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες μπύρας, Ales και Lagers (μετάφραση κανείς;) που καθορίζονται από την μαγιά

12. Η μαγιά χωρίζει τα ζάχαρα σε αιθανόλη (που προκαλεί μέθη) και διοξείδιο του άνθρακα (που προκαλεί τις μπουρμπουλήθρες)

13. Ένας από τους πολλούς τρόπους κατηγοριοποίησης της μπύρας είναι και η “υφή στο στόμα”

14. Ο Michael Jakson (συγγραφέας όχι ο τραγουδιστής) βοήθησε στην αναγέννηση της μπύρας το 70

15. Πως μεθάμε: Μετά την κατανάλωση μπύρας το αλκοόλ φτάνει στο στομάχι και λεπτό έντερο, από εκεί περνά στο αίμα και ταξιδεύει στον εγκέφαλο.

16. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επεξεργαστεί κάπου μια μπύρα την ώρα.

17. Το τρενάκι του αλκοόλ στον εγκέφαλο: Φτάνει πρώτα στον εγκεφαλικό φλοιό κάνοντας μας πιο ομιλητικούς και λιγότερο ανεσταλμένους. Συνεχίζει στον ιππόκαμπο και προκαλεί αυξημένα αισθήματα και απώλεια μνήμης. Συνεχίζει στην παρεγκεφαλίδα που ρυθμίζει την ισορροπία. Εάν φτάσει μέχρι το μυελό που ελέγχει αναπνοή και παλμό.. έχουμε σοβαρά προβλήματα

18. Είπε για την μπύρα: Frank Zappa – Δεν μπορείς να θεωρηθείς πραγματική χώρα εάν δεν έχεις μια μπύρα και μια αερογραμμή, σίγουρα βοηθά μια ποδοσφαιρική ομάδα και πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά χρειάζεσαι τουλάχιστο μια μπύρα

19. Είπε για την μπύρα: Dave Berry – Δεν είναι όλα τα χημικά κακά, χωρίς οξυγόνο και υδρογόνο για παράδειγμα δεν θα είχαμε νερό, βασικό συστατικό της μπύρας

20. Είπε για την μπύρα: Homer Simpson – Εντάξει μυαλό.. δεν σου αρέσω και δεν μου αρέσεις – ας τελειώνουμε για να μπορώ να επιστρέψω στην αργή σου δολοφονία με μπύρα

Συμπληρώνουμε (μιας και δεν μας νοιάζουν ιδιαιτέρα τα αμερικάνικα)

* Χάνονται κάπου 92,800 λίτρα μπύρας ετησίως στα μουστάκια και γένια των μπυρόφιλων.
* Η πικράδα του αφρού, οφείλεται στο συνδυασμό αρωματικών ελαίων από το λυκίσκο και υπολειμμάτων πρωτεϊνών της μαγιάς – τα οποία σημειωτέον είναι από τις θρεπτικότερες πρωτεΐνες που υπάρχουν σε τρόφιμα!
* Η πρώτη »εξάδα» μπύρας παρασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1940 από την Αμερικάνικη ζυθοποιεία Pabst. Μετά από πολυάριθμες μελέτες, η ζυθοποιεία αποφάνθηκε τελικώς ότι έξι τενεκεδάκια έχουν το ιδανικό βάρος για να μπορεί μία μέση νοικοκυρά να τα μεταφέρει από το κατάστημα στο σπίτι! Και έτσι εγένετο το six-pack!



ΠΗΓΗ:http://www.queuesquared.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου